#CheckItFirst: Provjeravanje vijesti na Zapadnom Balkanu

Tackling disinformation in the Balkans

Na Zapadnom Balkanu nije lako izvještavati o istini.

Značajan dio medija ovdje djeluje ili kao glasnogovornik vladajućih stranaka ili kao sredstvo za druge moćne elite odlučne da promoviraju vlastite programe. Kao rezultat toga, mediji su prožeti dezinformacijama koje plasiraju strane i domaće političke snage koje ugrožavaju samo tkivo demokratije.

#CheckItFirst je nova kampanja organizacije ARTICLE19 za promociju etičkog novinarstva i sprečavanje širenja lažnih vijesti u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. U toj kampanji radimo zajedno s novinarima i medijskim profesionalcima na poboljšanju tačnosti izvještavanja o vijestima i jačanju medijske pismenosti javnosti u regiji. Kada su novinari poput vas slobodni da stvaraju medije koji su tačni, pošteni i nepristrasni, gradite krajolik u kojem istina napreduje, a dezinformacije se urušavaju – što na kraju pomaže stvaranju demokratskijeg društva.

Pridružite nam se tako što ćete u nastavku nominirati vijest za naše nagrade za etičko novinarstvo.

Ethical Journalism Awards: submissions now closed.

Prijavite se za naše nagrade za etičko novinarstvo

Netačne informacije narušavaju demokratiju na zapadnom Balkanu, potpiruju društvene podjele, pa čak i dovode živote u opasnost. Poduzmite akciju prijavljivanjem priče za naše novinarske nagrade. Pokažite svoju posvećenost standardima etičkog novinarstva prijavom za nagrade i poduzimanjem javnog koraka u borbi protiv dezinformacija u vašoj zemlji. Pobjednici će dobiti 1.000 eura novčane nagrade, priliku da napišu urednički tekst i autorski članak za ARTICLE19, te studijsko putovanje u Brussels i London. Rok za podnošenje prijava je 12. april.

Česta pitanja

Strane dezinformacije, manipulacija informacijama i uplitanje (Foreign disinformation, information manipulation, and interference, FIMI) preovladavaju širom Zapadnog Balkana, a nedavni događaji kao što su pandemija COVID-a 19 i ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine su pogoršali situaciju. Različiti faktori doprinose podložnosti Zapadnog Balkana dezinformacijama. To uključuje političke faktore kao što su koncentracija moći, korupcija i nekažnjivost među političkim elitama; društveni faktori kao što su društvene podjele i etnički nacionalizam; ekonomski faktori kao što su korupcija, loša ekonomska politika i organizovani kriminal. 

U ove četiri zemlje, novinari se suočavaju s problemima u pridržavanju etičkih novinarskih standarda. Ovo se može pripisati finansijskoj nestabilnosti i modelima finansiranja medija, kao i ograničenoj sigurnosti posla za novinare, uz spoljne pritiske iz političkih i poslovnih krugova.

Ovom kampanjom vam želimo vratiti moć i obnoviti povjerenje u novinarstvo. Podržavajući profesionalne standarde ne označavate samo jedan kvadratić – vi zagovarate etičko novinarstvo. Evo šta želimo postići:

 • bolje pridržavanje etičkog novinarstva od strane novinara kao sredstvo za suzbijanje dezinformacija u medijima
 • poticati posvećenost principima etičkog novinarstva koji su temelj profesije
 • promovirati pouzdane izvore vijesti iz medijskih organizacija, doprinoseći pozitivnom medijskom ekosistemu
 • ohrabriti ljude da od novinara i medija zahtijevaju poštenje u izvještavanju, omogućiti im da dobiju tačne informacije i na taj način smanjiti širenje dezinformacija u medijima u ove četiri zemlje

Pridružite nam se. Budite na prvoj liniji borbe za novinarstvo s integritetom.

Regija Zapadnog Balkana nije imuna na dezinformacije koje su rezultat globalnih kriza poput COVID-a ili rata u Ukrajini. Tu slabost iskorištavaju vladajuće stranke i strane sile poput Kine i Rusije, kojima je cilj da manipulišu javnim mnijenjem.

Mediji, koji su se nekada smatrali bastionom demokratije, se suočavaju s problemima jer se bore s mamcima za klikove i propagandom. Medijske organizacije i novinari često teško pronalaze motivaciju da se pridržavaju etičkih standarda, što može doprinijeti širenju dezinformacija.

Kada su građani izloženi izmišljenom strahu i izmanipulisanim činjenicama, povjerenje u medije opada, izbori gube integritet, građanski angažman se može pretvoriti u slijepi bijes, a temelji naših društava se ruše pod teretom laži.

Pozivamo na etičko novinarstvo. Novinari bi trebali imati moć istine i pouzdanih informacija. Slabo pridržavanje novinarskih standarda etičkog novinarstva šteti kredibilitetu medija u cjelini.

Regiji su potrebni svjetionici istine kako bi raspršili tamu dezinformacija i poveli juriš prema budućnosti izgrađenoj na povećanom povjerenju, transparentnosti i odgovornosti.

Etičko novinarstvo počiva na pet principa:

 1. istina i tačnost: poštujte istinu i radite sve što je moguće da prenesete istinite činjenice, uključujući provjeru i unakrsnu provjeru, i priznavanje kada to nije moguće.
 2. nezavisnost: novinari se moraju obavezati da će imati nezavisan glas, bez političkih ili poslovnih veza. Tamo gdje postoji sukob interesa, isti treba prijaviti.
 3. poštenje i nepristrasnost: uravnoteženo izvještavanje gradi povjerenje.
 4. nenanošenje štete: ne potpirujte predrasude, rasizam, govor mržnje ni druge štetne stavove; budite svjesni uticaja koji će izvještavanje imati na sigurnost drugih.

5. odgovornost: budite odgovorni prema čitaocima slušajući ih, izvinjavajući se za greške i ispravljajući ih.

Za više informacija posjetite https://ethicaljournalismnetwork.org

Etičko novinarstvo je od vitalnog značaja za očuvanje i zdravlje demokratije. Ono služi kao kamen temeljac, osnažujući građane pružanjem tačnih informacija i potičući informisano građanstvo. Kao psi čuvari, novinari razotkrivaju korupciju i pozivaju na odgovornost one na vlasti, doprinoseći transparentnosti i povjerenju u vladu.

Model samoregulacije je okvir koji se u potpunosti oslanja na dobrovoljno poštovanje pravila: zakonodavstvo ne igra nikakvu ulogu u provođenju relevantnih standarda. Postoji kako bi svoje članove pozivao na odgovornost prema javnosti, promovirao znanje unutar članstva i razvijao i promovirao poštovanje etičkih standarda. Organizacije koje se opredijele za ovu vrstu regulative to ne rade pod prijetnjom zakonskih sankcija, već iz pozitivnih razloga kao što je želja za daljim razvojem i kredibilitetom profesije i sektora. Modeli samoregulacije prvenstveno se oslanjaju na zajedničko razumijevanje članova o vrijednostima i etici koje su u osnovi njihovog profesionalnog ponašanja.

Etički kodeks je skup principa čiji je cilj da usmjerava novinare u poštenom izvještavanju.

U današnjem širokom komunikacijskom okruženju etički kodeksi igraju ključnu ulogu u borbi protiv problema kao što su govor mržnje i dezinformacije u medijima. Ovi kodeksi se zalažu za integraciju principa etičkog novinarstva s medijima i zasnovani su na globalnim principima etičkog novinarstva. Globalna povelja etike za novinare Međunarodne federacije novinara (IFJ) je prvi globalni etički kodeks za novinare (https://www.ifj.org/who/rules-and-policy/global-charter-of-ethics-for-journalists).

Etički kodeksi usmjeravaju novinare da izvještavaju informacije na etički način koji poštuje vrijednosti sadržane u principima. Za više informacija o novinarskim etičkim kodeksima posjetite: https://accountablejournalism.org/ethics-codes

 • Vodite računa da budete u toku s etičkim novinarskim standardima koji su kamen temeljac vaše profesije. Posjetite web stranicu Mreže za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Network) za više informacija.
 • Učestvujte u kampanji organizacije ARTICLE19 i javno podržite principe etičkog novinarstva prijavljivanjem za naše medijske nagrade.
 • Primjenjujte etičke standarde novinarstva u svom radu.
 • Koristite precizan jezik kako biste izbjegli širenje dezinformacija.
 • Pridružite se akcijama zagovaranja zakona koji osiguravaju slobodu, raznolikost i pluralizam medija.

Kampanja #CheckitFirst je dio regionalnog projekta koji finansira EU, a koji se fokusira na borbu protiv strane manipulacije informacijama i uplitanja (foreign information manipulation and interference, FIMI). Ovaj projekat nastoji doprinijeti demokratskoj otpornosti na FIMI i smanjiti šanse za sukob između zajednica izazvan FIMI-jem u Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji.

Ovu kampanju finansira Evropska unija. Njen sadržaj je isključivo odgovornost organizacije ARTICLE 19 i ne odražava nužno stavove Evropske unije.