Russia: Grigory Kablis describes legally challenging the blocking of his pages

staff image

ARTICLE 19

14 Jun 2016

0 comments
image

Above photo shows Grigory Kablis arguing his case in court.

Григорий Каблис выступает в суде.

Scroll down for the English-language version of this blog post. 

В рамках серии публикаций АРТИКЛЬ 19, посвященной цифровым правам в России, гражданский активист Григорий Каблис рассказывает о своем недавнем опыте оспаривания в суде блокировки своего аккаунта в «Вконтакте», самой популярной социальной сети в России, после того, как он разместил несколько записей о народном сходе в своем родном городе Сыктывкар.  

Начнем с того, что в нашем городе публичные массовые мероприятия оппозиционной направленности разрешаются только в нескольких неудобных местах города. Это новшество появилось после массовых протестов, прокатившихся по стране после фальсификации выборов в 2011 году. Региональные и муниципальные власти очень рьяно инициативу поддержали и запретили даже пикеты на улицах и площадях города.

Но в 2015 году региональное руководство Республики Коми было арестовано по обвинению в организации преступного сообщества и хищении бюджетных средств. По тому, как были произведены эти аресты, складывалось ощущение, что это просто какие-то репрессии. Я не питал симпатий к арестованным и не был знаком ни с кем из них, но счел возможным и даже необходимым подать заявку на проведение пикета на центральной площади города. Это дало бы людям публично высказаться (в форме пикета) и обсудить столь важные для региона события.

Свои законные действия я освещал в созданной группе социальной сети ВКонтаке, а также на сайте межрегионального интернет-издания 7х7. В проведении пикета нам отказали. То есть не разрешили нескольким людям постоять с плакатами на центральной площади, о чем я уведомил потенциальных участников мероприятия.

Я подчеркивал, что с плакатами приходить и провоцировать конфликты не нужно, поскольку это может привести к задержаниям. Но также я писал, что прийти стоит, поскольку от этого зависит дальнейшее взаимоотношение между обществом и властью.

Мои публикации в социальной сети сочли опасными и по требованию Генпрокуратуры доступ к группе мероприятия в социальной сети и мой аккаунт были заблокированы накануне мероприятия. Записи, сделанные на сайте 7х7 были заблокированы Росконадзором на следующий день (кстати, это было сделано уже после проведения мероприятия). Хотелось бы особо подчеркнуть, что никаких конфликтов с полицией не было. Люди просто собрались без плакатов и звукоусилителей и высказали свое мнение относительно этих арестов.

Но я остался без доступа в самую популярную социальную сеть страны, а моя страница была заблокирована на неограниченное время. Там было много персональной информации, контактов и записей, потеря которых причиняла мне неудобства, поэтому я обратился в суд, чтобы вернуть себе доступ к своим данным и истребовать возмещения морального вреда.

Mezak defending Kablis in court

Правозащитник, Эрнест Мезак, выступает в суде.

В суде смог участвовать в качестве моего представителя Эрнест Мезак (известный в Сыктывкаре правозащитник). Ответчики, Генеральная прокуратура и Роскомнадзор, попытались этому препятствовать, требуя, чтобы дело рассматривалось в соответствии с кодексом об административном судопроизводстве, так как оно связано с жалобой в отношении государственного органа. В этом случае правозащитники (включая Мезака) не смогли бы помочь мне в процессе (нужно иметь высшее юридическое образование, чтобы выступать в качестве представителя в суде по административным делам). Тем не менее, из-за того, что дело включало требование возместить моральный ущерб, оно было рассмотрено в гражданском суде, в котором Мезак мог представлять мои интересы.

Сыктывкарский суд по гражданским делам рассмотрел наше дело в трех заседаниях. К первому заседанию не были получены ответы по существу иска (а от Генпрокуратуры вообще никакого ответа не поступало). Ко второму заседанию возражения ответчиков, наконец, поступили. Мой представитель высказался, что не имеет никакого смысла блокировать записи о давно прошедшем событии, а тем более блокировать все записи на моей персональной страничке, лишая меня доступа в социальную сеть под собственным именем. Мы указали суду, что можно заблокировать или удалить отдельные записи со странички и разблокировать её. Разблокировать группу, созданную исключительно для подготовки проведения мероприятия, мы не просили – на тот момент в этом не было никакого смысла.

5 апреля 2016 года суд отказал нам в полном объеме в удовлетворении наших требований, мотивируя это тем, что, во-первых, мои записи содержали призыв к участию в несанкционированном публичном мероприятии. Во-вторых, ограничение доступа к персональной странице в целом, а не к конкретной записи законно, «поскольку ограничению подлежит именно доступ к странице сайта, что адекватно природе распространения общедоступного интернет-контента в режиме реального времени.» В-третьих, суд также решил, что я могу «создавать и распространять иные информационные ресурсы», поэтому в исковом требовании мне следует отказать.

Несмотря на подобное решение суда, мое отстаивание права свободно выражать свое мнение в интернете все же имело свои положительные результаты. За несколько дней до итогового судебного заседания, администрация соцсети «Вконтакте» разблокировала мой аккаунт, удалив при этом все записи, сделанные после ареста регионального руководства.

АРТИКЛЬ 19 также пообщалась с Павлом Андреевым, директором интернет-журнала «7x7», который получил требование удалить посты Григория со своего вебсайта.

Комментирует Павел – «За последний год это 2-е или 3-е требование удалить пост блогера. У нас нет возможности не исполнить его, в противном случае сайт блокируется Роскомнадзором целиком. И закон сформулирован так, что добиться разблокировки ресурса практически невозможно. Новостные сайты грани.ру и каспаров.ру заблокированы уже больше двух лет. Удаление материалов, содержащих информацию о предстоящих неодобренных властями публичных акциях - не единственное ограничение для СМИ. Фактически, Роскомнадзор приравнял все блоги и комментарии, размещенные на сайте СМИ к редакционным материалам, поэтому мы несем ответственность и платим штрафы за каждое сказанное комментатором бранное слово или упомянутую экстремистскую организацию. Многие СМИ в России из-за этого полностью отключили возможность комментировать материалы, ввели премодерацию блогов. Мы не хотим лишать читателей возможности высказываться, поэтому нам приходится тратить ресурсы на практически круглосуточное дежурство модераторов, которые осматривают все посты и комментарии на предмет потенциальных нарушений.»

«7х7» также освещал данную историю – для просмотра пройдите по ссылкам ниже:

http://7x7-journal.ru/item/68409

http://7x7-journal.ru/item/75813

http://7x7-journal.ru/anewsitem/77883

http://7x7-journal.ru/anewsitem/79113

Данный блог является частью серии публикаций АРТИКЛЬ 19, посвященной цифровым правам в России – для получения дополнительной информации пройдите по ссылке: www.article19.org/russia-digital-rights


 

As part of ARTICLE 19’s Digital Rights in Russia series, civil society activist Grigory Kablis describes his recent experience of legally challenging the blocking of his pages on “VKontakte” (also known as VK), Russia’s most popular social network, after he had made posts about holding a public meeting in his hometown of Syktyvkar. He sued the Prosecutor General of Russia’s Office, who had ordered the block, as well as Roskomnadzor (the federal body for monitoring and regulating mass media), which had issued a ‘take down notice’ to the Internet media portal 7x7 regarding a blog written by Kablis that also promoted the event.

Let me start by stating that, in our city, public opposition events are only permitted in several remote areas. This came to pass after the mass protests that took place all over the country in response to the rigged State Duma elections of 2011. Regional and municipal authorities actively supported these restrictions and forbade even picketing in the city's streets and squares.

However, in 2015, members of the Republic of Komi leadership were arrested on charges of organising a criminal conspiracy and of embezzling public funds. The way these arrests were made was reminiscent of a style of repression thought to be bygone. I did not have any warm feelings towards the arrested people and have not met any of them, but I considered it possible and even necessary to submit an application for permission to hold a picket in the city’s central square. This would give people an opportunity to exercise their free expression (in the form of a picket) and also an opportunity to discuss these events, which are very important for the region.

I published information about my lawful actions in a group event page on the social media platform VKontakte and also on the website of the interregional Internet publication 7х7. We were not granted permission to hold the picket, planned for the 25 September 2015. In other words, they refused us the right to stand with posters in the central square.

I informed the potential participants of the event about the absence of this permit. I highlighted that there was no need for posters or provocative actions as this could result in detentions. However, I added that it still made sense to join the event, because further interaction between members of society and the authorities would depend on it.

My social media posts were considered dangerous and, by order of the Prosecutor General’s Office, access to the event group and my personal social media account on VKontakte were blocked on 24 September, the eve of the event. Posts made on the 7х7 website were blocked by Roskomnadzor the following day (incidentally, this was done after the event had already taken place). I would like to highlight that there were no conflicts with the police. People just got together, without posters and sound amplifiers, to share their opinions regarding the recent arrests.

I ended up losing access to the most popular social media platform in the country, as my personal page was blocked indefinitely. The page contains a lot of my personal information, contacts and notes, which losing access to caused inconvenience. This is why I sought legal redress, in order to obtain access to my information and compensation for moral damages.

Ernest Mezak (a human rights defender, well known in Syktyvkar) was able to represent me in court as my legal counsel. The defendants, the Prosecutor General’s Office and Roskomnadzor, tried to prevent the case going ahead, insisting it be considered in compliance with the Administrative Procedural Code because it involved a complaint against a public body. If this had worked, human rights defenders (including Mezak) would not be able to help me with the case (as it would have been necessary to have higher legal education to represent me in court). Nevertheless, because the case involved demand for moral compensation, it was considered under the Civil Procedural Code, thus allowing Mezak to represent me in court.

Mezak defending Kablis in court

Human rights defender, Mezak, speaking in court.

The Syktyvkar Civil Court considered our case in three hearings. Substantive responses regarding the merits of our claim were not received ahead of the first hearing (while no response was received from the Prosecutor General’s Office at any point). By the start of the second court hearing, the defendants had finally replied and stated their objections. My counsel stated that there was no reason to block posts regarding a long passed event, moreover blocking of all other posts on my personal page and depriving me of access to the social media page in my own name was excessive. We indicated to the court that it is possible to block or delete specific posts on my page and unblock it. We did not request the unblocking of the social media group that had been set up solely in preparation for the event, as it did not make much sense at that point.

On 5 April 2016, the court threw out our claim in its entirety on the grounds that, firstly, my posts contained a call for participation in an unsanctioned public event. Secondly, the restriction of access to the personal page as a whole, rather than to a particular post is legitimate, "since it is access to the site page that is subject to restriction, which corresponds to the nature of the spread of public Internet content in real time." Thirdly, the court concluded that I can “create and distribute other informational resources,” and, therefore, my claim should be denied.

Despite this decision by the court, the initiative to defend my right to freely express myself on the Internet brought about some positive outcomes. Several days before the final court hearing, the administration of the social network “VKontakte” unblocked my account, having deleted all my posts made after the arrest of the regional authorities.

ARTICLE 19 also spoke with Pavel Andreev, Director of the Internet publication 7x7, who was subject to a takedown request as a result of Kablis’ post on their website.

Andreev commented, “Over the past year, this is already the second or third order to remove the post of a blogger. There is no way we can disobey it, because, otherwise, the whole website will be blocked. The wording of the law itself makes it almost impossible to challenge the blocking. There are news websites such as grani.ru and kasparov.ru, which have been blocked for more than two years at this point. Deleting of information about upcoming public demonstrations that were not approved by the authorities is not the only a restriction for mass media. In fact, Roskomnadzor equated all blogs and comments published on mass media websites to editorial materials. That is why we are responsible for and have to pay fines for every swear word or mention of an extremist organisation. This has led many media outlets in Russia to completely remove the opportunity to comment on articles, and to introduce pre-moderation of blogs. We do not want to deprive our readers of the opportunity to voice their opinion, so we have to spend resources on virtually round-the-clock moderating of all posts and comments to look for potential violations.”


 

7x7 also reported on the story – see their articles here – links:

http://7x7-journal.ru/item/77977

http://7x7-journal.ru/anewsitem/79274

http://7x7-journal.ru/item/68519

This blog is part of ARTICLE 19’s Digital Rights in Russia series – for more information see www.article19.org/russia-digital-rights

The photos were used with the permission of  www.semnasem.ru .

0 comments

Login or register to add your voice.